Nieuws

Tweede seizoen ‘Op de planken’ terug met 30 podiumkunstenaars

door NORMA

Vanaf 17 mei zendt Omroep NTR elke week op NPO 2 extra het tweede seizoen van het televisieprogramma ‘Op de planken’ uit. In elke van de 10 afleveringen staan drie podiumkunstenaars centraal, afkomstig uit de wereld van theater, dans, spoken word en muziek. Naast een filmische registratie van een deel van de voorstelling of het repertoire, praten de kunstenaars openhartig en bevlogen over hun werk, hun passie en de uitdagingen in hun vakgebied.

Afspiegeling culturele landschap
De opnames vonden in het najaar van 2022 plaats in Fabrique Ludique in Hilversum. Hier ontving het programma podiumkunstenaars als muzikant Pieter de Graaf, circustheatergroep Sounds like juggling en het komische theatermuziek duo Maartje en Kine.

De enorme variëteit in de verschillende podiumkunsten die worden getoond, maken ‘Op de planken’ een uniek tv-programma. “De groei van Op de planken zit ‘m niet alleen in de inhoudelijke kant. Ook de opname locatie heeft een groei van het programma mogelijk gemaakt. In het rauwe decor van de voormalige staalfabriek, spelen licht, ruimte en diepte op een geweldige manier met elkaar. En ook de ruimte voor het interview werkt verdiepend”. Aldus Jan Douwe Kroeske, producent Double 2 Mediaproducties.

Samenwerking NORMA
De podiumkunstenaars zijn geselecteerd uit de aanmeldingen bij het platform Cultuurexplosie, NORMA, de rechtenorganisatie voor uitvoerende kunstenaars, zoals acteurs, muzikanten en dansers. Het programma wil een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met Nederlandse podiumkunstenaars, die nog maar sporadisch de kans krijgen om voor grotere zalen op te treden. Manoushka Zeegelaar Breeveld, lid Repartitie en SoCu- Commissie NORMA, over het programma: “Met twee seizoenen Op de planken lukt het op de meest vruchtbare manier om met de extra steun van OCW uitvoerend podiumkunstenaars meer kansen te bieden. Dit is nodig, omdat hun werk door de corona pandemie veelal is blijven liggen. NORMA is blij om ook op deze manier bij te dragen aan een extra podium voor deze kunstenaars.”

Het televisieprogramma ‘Op de planken’ is een samenwerking van NORMA met Double 2 Mediaproducties en Omroep NTR. De uitzendingen zijn wekelijks rond 22.15 uur te zien op NPO 2 extra en terug te kijken op NPO Start.