Hoe verdeelt NORMA het geld?

Wij verdelen geld aan uitvoerende kunstenaarsEen uitvoerende kunstenaar is de persoon die een auteursrechtelijk beschermd werk uitvoert, zoals een (stem)acteur, muzikant of danser., wanneer hun programma’s, films of series bijvoorbeeld op tv worden uitgezonden. De verdeling van de audiovisuele vergoedingen gebeurt aan de hand van vijf stappen, die wij op deze website uitleggen.
 • Stap 1

  Inkomstenbronnen

 • Stap 2

  Gewicht

 • Stap 3

  Rolverdeling

 • Stap 4

  Sporenweging

 • Stap 5

  Uitbetaling

De basis van NORMA’s verdeelproces

Jij krijgt als uitvoerende kunstenaar per programma uitbetaald. Een programmaZoals een film, een aflevering van een serie of tv-programma, een documentaire of een concertregistratie. kan voor meerdere vergoedingen in aanmerking komen. De hoogte van jouw uitbetaling is afhankelijk van meerdere factoren:

a.

We bepalen het gewicht van alle programma’sZoals een film, een aflevering van een serie of tv-programma, een documentaire of een concertregistratie. ten opzichte van elkaar. Hoe hoger het gewicht van jouw programma, hoe hoger de uiteindelijke vergoeding.

b.

Daarnaast verdelen we het geld binnen die programma’s over de uitvoerende kunstenaars die daar een bijdrage aan leveren, aan de hand van het aantal punten dat per persoon wordt toebedeeld. Hoe meer punten, hoe hoger de vergoeding.

Elke uitvoerende kunstenaar heeft kortom een eigen score in die programma’s. Die score wordt bepaald door een combinatie van het gewicht van het programma en het aantal punten van de rolweging en de sporenweging. Die stappen worden op deze website uitgelegd.

Goed om te weten: Om geld te kunnen ontvangen van NORMA, is het essentieel dat je je programma’s aanmeldt in het MyNORMA portal. Zonder die aanmelding weten wij niet in welke programma’s jij een rol hebt vertolkt.

Goed om te weten: Het reglement waarin de verdeling is vastgelegd, heet het Algemeen Verdelingsreglement. Dit is na advies met NORMA’s Repartitie & SoCu Commissie (die alle uitvoerende kunstenaars vertegenwoordigt) vastgesteld door NORMA’s Raad van Toezicht en wordt elke drie jaar geëvalueerd .

Waar mogelijk geven wij per stap praktijkvoorbeelden, steeds vanuit het perspectief van een acteur, een stemacteur en een muzikant.

Uiteraard zijn er nog veel meer uitvoerende kunstenaars dan deze drie, denk bijvoorbeeld aan dansers, cabaretiers en voice-overs. Ben jij geen acteur, stemacteur of muzikant? Ga dan uit van de discipline uitvoerende kunstenaar die het dichtst bij je eigen discipline ligt. Een danser kan bij de voorbeelden kijken van een acteur, omdat die beide prestaties in beeld te zien zijn en een voice-over kan kijken bij het voorbeeld van een stemacteur omdat zij beiden alleen te horen zijn.

Speel je als acteur een rol in een film of een serie, is dit uitgezonden op tv en wil je weten hoe het bedrag waar je recht op hebt tot stand komt? Bekijk de vijf stappen die we daarvoor zetten.

Heb jij als stemacteur een film of serie ingesproken? Of misschien als voice-over gewerkt in een programma dat wordt uitgezonden? Ben je benieuwd hoe het bedrag waar je recht op hebt berekenen? Neem dan de vijf stappen door.

Belangrijk is dat het gaat om een uitvoering van een werk, een performance. Ben jij als muzikant bijvoorbeeld live op tv geweest en wil je weten hoe we het bedrag waar jij recht op hebt berekenen? Doorloop dan de vijf stappen.

Op deze website wordt in vijf korte stappen de geldverdeling van NORMA uitgelegd. Om het begrijpelijk te houden, geven wij soms een versimpelde weergave van de werkelijkheid. Wil je meer weten dan op deze website te vinden is? Neem dan een kijkje op onze organisatiewebsite of neem contact met ons op.

Klik op deze button om naar de eerste stap van de verdeling te gaan.