Hoe werkt sporenweging binnen een programma?

Wanneer jij programma’s bij ons aanmeldt wordt jouw bijdrage niet alleen gewogen naar rol, maar ook gecategoriseerd naar een spoor in het programma. Je moet kiezen in welk spoor jouw prestatie het beste past. Daarvoor zijn vijf beschrijvingen van sporen gemaakt, met allemaal een eigen puntenweging.

 • Stap 1

  Inkomstenbronnen

 • Stap 2

  Gewicht

 • Stap 3

  Rolverdeling

 • Stap 4

  Sporenweging

 • Stap 5

  Uitbetaling

Als uitvoerende kunstenaar kan jouw prestatie in een programma te zien en/of te horen zijn. Onderstaande beschrijvingen van de vijf verschillende sporen (In beeld, Nasynchronisatie, Soundtrack, Sound Recording en Sound ID) helpen je bij het vaststellen in welk spoor jouw type bijdrage valt. Aan elk spoor wordt het aantal punten toegekend.

Dit puntenaantal moet worden vermenigvuldigd met het aantal punten van de rolweging van stap 3. Dit levert het totaal aantal punten op dat een uitvoerende kunstenaar verdient met zijn prestatie binnen een programma. Door dit aantal punten af te zetten tegen het aantal punten van de andere uitvoerende kunstenaars in hetzelfde programma, wordt het gewicht van jouw bijdrage aan het programma bepaald. Dit gewicht bepaalt de hoogte van het bedrag dat voor die bijdrage staat. Kijk voor meer info ook op de pagina uitbetalingen.

Prestaties die te zien en te horen zijn. Denk hierbij aan acteurs in een film/serie, of optredens van dansers, muzikanten of cabaretiers.

Aantal punten: 5

Dit spoor is bedoeld voor nasynchronisatie en voice-over. Dit zijn dus vaak stemacteurs.

Aantal punten: 1

Het gaat hier om muziek die speciaal geschreven is voor het programma, zoals achtergrondmuziek bij een documentaire. Muziek gespeeld door muzikanten die wel te horen zijn, maar niet te zien.

Aantal punten: 1

Een al bestaand nummer dat wordt gebruikt onder een nieuw programma. De muzikanten zijn alleen te horen en hebben het nummer niet speciaal voor dit programma geschreven.

Aantal punten: 1

De leader van een programma. De muzikanten die het nummer hebben ingespeeld zijn alleen te horen en niet te zien.

Aantal punten: 1

Goed om te weten: De weging voor jouw rol is dus niet het enige dat van belang is voor het bepalen van de hoogte van het bedrag dat je ontvangt. Het aantal punten van jouw rol wordt namelijk vermenigvuldigd met het aantal punten uit jouw spoor.

Als acteur ben je per definitie te zien in beeld. Jouw prestatie valt daarom onder het spoor In beeld.

Als stemacteur ben je wel te horen, maar niet te zien. Jouw prestatie valt in het spoor Nasynchronisatie.

Jij bent zanger of muzikant van een band en er wordt een concertregistratie van jouw band uitgezonden op NPO 3. In dat geval ben jij in beeld te zien en meld je jouw nummer dus aan in het spoor In beeld.

Jij hebt als sessiemuzikant de leader ingespeeld van een nieuwe serie. Een leader valt onder Sound ID.

Jouw bestaande nummer is te horen in een serie. In dat geval kan je dat nummer aanmelden onder Sound Recording.