Hoe verdeelt NORMA het geld?

NORMA verdeelt geld aan uitvoerende kunstenaarsEen uitvoerende kunstenaar is de persoon die een auteursrechtelijk beschermd werk uitvoert, zoals een (stem)acteur, muzikant of danser., wanneer hun programma’s, films of series bijvoorbeeld op tv wordt uitgezonden. Die verdeling gebeurt aan de hand van vijf stappen, die je op deze website kan doorlopen.
 • Stap 1

  Inkomstenbronnen

 • Stap 2

  Gewicht

 • Stap 3

  Rolverdeling

 • Stap 4

  Sporenweging

 • Stap 5

  Uitbetaling

De basis van NORMA’s verdeelproces

Een uitvoerende kunstenaar krijgt per programma uitbetaald. Een programma kan voor meerdere vergoedingen in aanmerking komen. De hoogte van je uitbetaling is afhankelijk van meerdere factoren:

a.

Enerzijds bepalen we het gewicht van alle programma’sZoals een film, een aflevering van een serie of tv-programma, een documentaire of een concertregistratie. ten opzichte van elkaar. Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de uiteindelijke vergoeding.

b.

Anderzijds verdelen we het geld binnen die programma’s over de uitvoerende kunstenaars die daar een rol in vertolken, aan de hand van het aantal punten dat per persoon wordt verdiend. Hoe meer punten, hoe hoger de vergoeding.

Elke uitvoerende kunstenaar heeft kortom een eigen score in die programma’s. Die score wordt bepaald door een combinatie van het gewicht van het programma en het aantal punten van de rolweging en de sporenweging. Die stappen worden op deze website uitgelegd.

Goed om te weten: Om geld te kunnen ontvangen van NORMA, is het belangrijk dat je je programma’s aanmeldt in het MyNORMA portal. Zonder die aanmelding weten wij vaak niet in welke programma’s jij een rol hebt vertolkt.

Goed om te weten: Het reglement waarin de verdeling is vastgelegd, heet het Algemeen Verdelingsreglement. Dit is opgesteld in samenspraak met de uitvoerende kunstenaars zelf en wordt elke drie jaar geëvalueerd door onze Raad van Rechthebbenden.

De voorbeelden die wij gebruiken zijn steeds vanuit het perspectief van een acteur, een muzikant en een stemacteur.

Uiteraard zijn er nog veel meer uitvoerende kunstenaars dan deze drie, denk bijvoorbeeld aan dansers, cabaretiers en voice-overs. Ben jij geen acteur, muzikant of stemacteur? Ga dan uit van de discipline uitvoerende kunstenaar die het dichtst bij je eigen discipline ligt. Een danser kan bij de voorbeelden kijken van een acteur, omdat die beide prestaties in beeld te zien zijn en een voice-over kan kijken bij het voorbeeld van een stemacteur omdat zij beiden alleen te horen zijn.

Speel je als acteur een rol in een film of een serie, is dit uitgezonden op tv en wil je weten hoe het bedrag waar je recht op hebt tot stand komt? Bekijk hier welke stappen we daarvoor zetten.

Belangrijk is dat het gaat om een uitvoering van een werk, een performance. Ben je dus bijvoorbeeld live op tv geweest en wil je weten hoe we het bedrag waar jij recht op hebt berekenen? Dan moet je bij NORMA zijn.

Heb jij als stemacteur een film of serie in gesproken? Of misschien als voice-over gewerkt in een programma dat wordt uitgezonden? Ben je benieuwd hoe het bedrag waar je recht op hebt berekenen? Neem dan de stappen door die we je hier presenteren.

Op deze website wordt in vijf korte stappen de verdeling van NORMA uitgelegd. Om het begrijpelijk te houden, geven wij soms een versimpelde weergave van de werkelijkheid. Mocht je meer willen weten dan op deze website te vinden is, neem dan een kijkje op onze bedrijfswebsite.

Klik op deze button om naar de eerste stap van de verdeling te gaan.