Veelgestelde vragen - NORMA

Heb je een vraag over NORMA? Hier vind je veelgestelde vragen over specifieke onderwerpen. Heb je een vraag die hier niet bij staat en ben je niet aangesloten bij NORMA? Neem dan contact op met onze servicedesk.

Als je aangesloten bent bij NORMA vind je in MyNORMA een uitgebreide veelgestelde vragenlijst (FAQ) waarmee je antwoorden vindt op praktische vragen over bijvoorbeeld claimen & het gebruik van het portal.

Wat is NORMA?

NORMA is de naburige rechtenorganisatie voor uitvoerende kunstenaars. NORMA vertegenwoordigt alle uitvoerende kunstenaars zoals (stem)acteurs, dansers en muzikanten.

Wat doet NORMA?

NORMA incasseert en verdeelt o.a. een aantal zogenoemde collectieve vergoedingen, zoals de vergoeding voor tv-uitzending en Thuiskopie. Dit zodat de uitvoerende kunstenaar een eerlijke financiële vergoeding ontvangt voor het gebruik van zijn/haar/hun werk in Nederland en in het buitenland.

Wat is een uitvoerende kunstenaar?

Een uitvoerende kunstenaar is: de (stem)acteur, zanger, musicus, danser, woordkunstenaar en iedere andere persoon die een werk van letterkunde, wetenschap of kunst of een uiting van folklore opvoert, zingt, voordraagt of op enige andere wijze uitvoert, alsmede de artiest, die een variété- of circusnummer of een poppenspel uitvoert.

Iemand is – kortweg – een uitvoerende kunstenaar indien er sprake is van een:

  • uitvoering (een artistieke activiteit die moet blijkgeven van enige persoonlijke inbreng, niet zijnde een zuiver technische handeling) van een
  • werk (auteursrechtelijk begrip: materiaal dat oorspronkelijk is in die zin dat het gaat om een eigen intellectuele schepping van de auteur ervan, niet zijnde ideeën of stijlen).

Voorbeelden van personen die vallen onder het begrip uitvoerende kunstenaar: een toneelspeler, een zanger, een koorlid, een musicus, een orkestlid, een danser of een dirigent.

Voorbeelden van personen die niet onder dit begrip vallen: een presentator, degene die een platenspeler, een multimediacomputer of een draaiorgel laat spelen.

Ik ben al aangesloten bij Buma/Stemra en Sena, moet ik mij dan ook aanmelden bij NORMA?

Als je als performer/uitvoerende kunstenaar meewerkt aan een productie en dat wordt vervolgens vastgelegd en verspreid, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding via NORMA. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Belangrijk is dat het gaat om een uitvoering van een werk, dus daadwerkelijk een performance.

 

Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Een vertolking van een rol in bijvoorbeeld een serie of film
  • Het inspelen van soundtracks/leaders voor films/serie
  • Het inspreken van een (animatie)serie of film
  • Een live-optreden van een act in een televisieprogramma
  • Cabaret of dansshow

Het geven van interviews, het presenteren  van een programma of het meedoen aan een spelshow worden niet als een uitvoering beschouwd.

 

Buma/Stemra is de organisatie voor componisten, tekstschrijvers en uitgevers van muziek. Deze groep heeft auteursrechten. Dus ben jij de maker of schrijver van bijvoorbeeld een liedje dan val je onder auteursrechten en meld je je aan bij Buma/Stemra.

 

Sena is de organisatie voor uitvoerenden van muziek, zoals muzikanten en zangers, en producenten (labels of platenmaatschappijen). NORMA vertegenwoordigt alle uitvoerende kunstenaars, niet alleen muzikanten en zangers, maar ook bijvoorbeeld (stem)acteurs, cabaretiers en dansers.

 

Ben je uitvoerend muzikant? Dan kan het zijn dat je je zowel bij NORMA als Sena moet aansluiten. NORMA en Sena hebben een grote overlap in hun achterban. NORMA en Sena vertegenwoordigen namelijk allebei muzikanten. Het verschil zit hem vooral in de vergoedingen waarvoor er wordt geïncasseerd en het type gebruik. Sena incasseert namelijk voor de (her)uitzending van commercieel uitgebrachte liedjes. Dit ziet voornamelijk op uitzending op de radio of in de horeca, maar ook wanneer deze uitgebrachte muziek vervolgens in een audiovisueel werk wordt gebruikt en uitgezonden (zoals in films, series of andere tv-programma’s).

 

NORMA incasseert voor al het overige muziekgebruik, zoals voor muziek dat speciaal voor een audiovisueel werk is gemaakt (zoals tunes of soundtracks) of voor het live meespelen in een tv-programma (zoals voor bandjes in een talkshow of registratie van Lowlands die op televisie wordt uitgezonden). Daarnaast is het belangrijk om je eerder uitgebrachte muziek ook bij NORMA op te geven, omdat je daarvoor vergoedingen voor andere exploitaties kan ontvangen, zoals de Thuiskopievergoeding. Ben je aangesloten bij NORMA, dan kun je hier meer informatie over vinden in MyNORMA.

Wat is het NORMA fonds?

NORMA verdeelt ook subsidies onder uitvoerende kunstenaars via het NORMA fonds. Deze subsidies zijn bedoeld voor projecten of activiteiten die de culturele, maatschappelijke en professionele belangen van uitvoerende kunstenaars bevorderen.