Verwante organisaties - NORMA

Samenwerkingsverbanden en soortgelijke organisaties

NORMA werkt op nationaal en internationaal niveau samen met een veelvoud aan organisaties. Zo werkt NORMA samen met de vakbonden voor uitvoerende kunstenaars, maakt zij deel uit van Portal Audiovisuele MakersPortal Audiovisuele Makers (PAM) is het samenwerkingsverband van organisaties die opkomen voor de belangen van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs. Het betreft de beroepsverenigingen Netwerk Scenarioschrijvers, Dutch Directors Guild en Act, en de cbo’s LIRA, VEVAM en NORMA. PAM pleit voor transparant collectief beheer van filmrechten en vergoedingen voor de hoofdmakers van film en televisieprogramma’s. Lees verderen is aangesloten bij een aantal internationale koepelorganisaties.

In samenwerking met de vakbonden Ntb en de Kunstenbond en de beroepsvereniging voor acteurs (ACT), maakt NORMA onderdeel uit van een werkorganisatie die zich richt op collectieve belangenbehartiging, genaamd SCOBEMA.

Samenwerking bij incasso

Als één van de cbo's"collectieve beheersorganisaties" binnen Portal Audiovisuele Makers, heeft NORMA afspraken gemaakt met betalingsplichtigen over vergoedingen voor (kortweg) televisie-uitzendingen en Video-On-Demand.

Internationale samenwerking

NORMA is ook internationaal actief. Zij is onder meer lid van AEPO-ARTIS en SCAPR. In die rol maakt NORMA zich o.m. hard voor betere internationale wetgeving, bijvoorbeeld via de ‘fair internet-campagne‘.