Wat is NORMA - NORMA

Rechtenorganisatie voor uitvoerende kunstenaars

Als rechtenorganisatie vertegenwoordigt NORMA alle uitvoerende kunstenaars, zoals (stem)acteurs, muzikanten, woordkunstenaars en dansers.

NORMA incasseert en verdeelt onder andere een aantal zogenoemde collectieve vergoedingen, zoals de vergoeding voor tv-uitzending en Thuiskopie. Dit zodat rechthebbendenUitvoerende kunstenaars die recht hebben op vergoedingen een eerlijke financiële vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werk in Nederland én het buitenland. Een aantal vergoedingen wordt rechtstreeks geïncasseerd bij de exploitantenExploitanten zijn de partijen die een film-, of muziekwerk openbaar maken, bijvoorbeeld kabelmaatschappijen zoals Ziggo en KPN, maar ook horecaondernemingen zijn, indien zij bijvoorbeeld een film uitzenden, een exploitant., andere vergoedingen worden door anderen geïncasseerd namens NORMA.

Wanneer aansluiten bij NORMA
Hieronder een aantal voorbeelden.
Als je als acteur een rol in een film of een serie speelt en dit is uitgezonden op tv, heb je mogelijk recht op een vergoeding.
Als je als stemacteur een film of serie hebt ingesproken of als je als voice-over hebt gewerkt in een programma dat wordt uitgezonden op tv, heb je mogelijk recht op een vergoeding.
Ben je als muzikant bijvoorbeeld live op tv geweest heb je ook mogelijk recht op een vergoeding.

Belangrijk is dat het gaat om een uitvoering van een werk, een performance.