Nieuws

Nieuwe voorzitter en vicevoorzitter Raad van Rechthebbenden

Geplaatst op

Henk Jan Heuvelink is sinds 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van de Raad van Rechthebbenden en Manoushka Zeegelaar Breeveld vervult vanaf die datum de functie van vicevoorzitter.

De Raad van Rechthebbenden kiest iedere twee jaar een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter. Henk Jan Heuvelink nam het stokje over van Caspar de Kiefte en Manoushka Zeegelaar Breeveld van Christopher Parren. De Kiefte en Parren blijven wel lid van de Raad van Rechthebbenden.

Voorzitter Henk Jan Heuvelink licht zijn nieuwe rol als volgt toe: “Het is een eer om voorzitter te worden van een raad waarin we zowel dansers, (stem-)acteurs en musici vertegenwoordigen. Sinds drie jaar zit ik in de Raad van Rechthebbenden, waarin ik ben voorgedragen door de Ntb/Kunstenbond. In mijn nieuwe rol hoop ik samen met Manoushka meer te kunnen bijdragen aan het verbeteren van de belangrijkste zaken voor NORMA-aangeslotenen – zeker in deze tijd waarin door het wegvallen van speelmogelijkheden de auteursrechten-inkomsten voor veel uitvoerende kunstenaars nog belangrijker zijn geworden.”

Vicevoorzitter Manoushka Zeegelaar Breeveld voegt daaraan toe: “Good governance is ook dat het voorzitterschap rouleert. Omdat we gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor een goeie vertegenwoordiging van de rechthebbenden is het eigenlijk meer dan logisch dat ik het stokje overneem van ACT-collega Christopher Parren. Ik ga graag samen met voorzitter Henk Jan Heuvelink proactief de uitdagingen binnen NORMA aan.”

De Raad van Rechthebbenden vertegenwoordigt de rechthebbenden van NORMA en wordt voorgedragen door verschillende belangenorganisaties voor uitvoerende kunstenaars (op dit moment zijn dat ACT, Ntb/Kunstenbond en Samen1Stem) en de jaarlijkse Vergadering van Aangeslotenen. De Raad van Rechthebbenden geeft onder meer goedkeuring aan zaken als verdelingsreglementen en de inhouding van en toekenning aan sociaal culturele doeleinden.