Veelgestelde vragen - NORMA

Wat bedoelen jullie met een alternatieve locatie?

Alternatieve locaties zijn locaties die normaal gesproken geen ruimte bieden voor uitvoeringen op die specifieke plaats.

Het kan dus gaan om fysieke locaties als loodsen, bedrijfsgebouwen, winkels of ergens buiten in de openlucht waar jouw productie gaat plaatsvinden.

Een andere mogelijkheid is dat jouw uitvoering op een tijdstip plaatsvindt bij een reguliere locatie zoals een poppodium, theater of festival, maar dan op een tijdstip waarop normaal gesproken niet wordt geprogrammeerd. Denk aan een ochtend- of lunchoptreden.

Mocht je opnames willen maken van jouw nieuwe productie, die je dan op YouTube, Vimeo of als podcast publiceert, dan kan dat ook. De locatie waar het publiek toegang heeft tot jouw productie, is dan online. En dat geldt ook als een alternatieve locatie.

Let op: Registratie van bestaande producties zijn uitgesloten, inclusief albumopnames.

Twijfel je of jouw idee voor een productie aan het criterium van alternatieve locatie voldoet, e-mail dan gerust jouw idee voor toetsing.

Hoe weet ik of mijn opleiding tot uitvoerend kunstenaar een in Nederland erkende opleiding is?

In het algemeen geldt dat je alleen studiefinanciering kunt ontvangen, als je een opleiding volgt die in Nederland erkent is. Bij twijfel kun je ook de lijst van erkende opleidingen bekijken op deze website. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen.

Waar moet ik opletten bij het invullen van de de-minimisverklaring?

Let bij het invullen van de verklaring op het volgende:

  • Maak gebruik van het format zoals die te vinden is op de website van NORMA. Klik hier voor de link.
  • Kruis het juiste vakje aan
  • Vul de juiste datum in. Dat is als startdatum 1 januari 2020. Einddatum is datum van ondertekening.
  • Als je beperkte steun hebt ontvangen, dan moet je de beschikkingen van die steun bij het formulier voegen.
  • Vul al jouw gegevens in en onderteken de de-minimisverklaring.

Wat valt wel en niet onder staatssteun?

De TOZO- en NOW-uitkeringen gelden niet als staatssteun. Ook eventuele gelden ontvangen van een rijkscultuurfonds tellen niet mee als inkomsten voor de de-minimisverklaring. Heb je geld ontvangen vanuit de TOGS of de opvolger TVL, dan tellen die inkomsten wel mee.

In het algemeen geldt dat als je een de-minimisverklaring moest invullen voor de betreffende subsidie, dat het dan een vorm van staatssteun is.

Hoe voeg ik verschillende bestanden samen tot één bestand?

Als je niet over de juiste programma’s beschikt op je computer, dan kun je gebruik maken van een online dienst. Twee voorbeelden daarvan zijn Adobe Merge en SmallPdf.

Wat is de NORMA gagenorm?

De minimumgage voor uitvoerende kunstenaars is € 270 per uitvoering of per dag. Met betrekking tot repetitie- en/of montagedagen voorafgaand aan de eerste voorstelling, is de minimumgage € 110 per dag.

Van bovenstaande kan alleen worden afgeweken indien die afwijking in lijn is met wat is bepaald in de CAO Toneel en Dans en het onderhavige dienstverband van de uitvoerende kunstenaar(s) minimaal drie aaneengesloten maanden bedraagt.

Is je vraag niet beantwoord?

Heb je een specifiek probleem of nog vragen na het lezen van de FAQ? Neem dan gerust contact op met NORMA Startersfonds adviseur Heleen Westerman via startersfonds@stichtingnorma.nl.