Uitleen - NORMA

Luisterboeken & Hoorspelen

U werkt mee aan een luisterboek en/of hoorspel als uitvoerende kunstenaar? Hoe u aanspraak maakt op een vergoeding hiervoor leggen wij u graag uit.

Het verzamelen van data over het gebruik (uitleningen en thuiskopieën) van Luisterboeken en Hoorspelen en de verwerking ervan om tot een één op één uitkeringen per productie en rechthebbende te komen is een kostbaar en arbeidsintensief proces. Dit proces staat niet in verhouding tot de vergoedingen die voor deze producties beschikbaar is en daarom is het helaas niet mogelijk om per Luisterboek of Hoorspel apart uit te keren.

Om er wel voor te zorgen dat deze vergoedingen bij de juiste ‘populatie’ uitvoerende kunstenaars terecht komt is besloten om de gelden voor Luisterboeken en Hoorspelen (van Thuiskopie geschriften en Leenrecht geschriften) uit te keren aan de doelgroep stemacteurs. Op deze wijze komen de gelden zo dicht mogelijk bij de populatie van rechthebbenden (de stemacteurs) terecht die ook Luisterboeken inspreekt en Hoorspelen vertolkt. Wanneer deze rechthebbenden claimen voor andere producties als stemacteur (zoals bv. films en series), zullen ze naast de vergoeding voor die productie dus ook de opslag voor Luisterboeken en Hoorspelen ontvangen.