Televisie - NORMA

Uitvoeringen op televisie

Ben je wel eens te zien en/of te horen op televisie? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. Je kunt als uitvoerende kunstenaar de volgende medewerkingen indienen:

  • Live-optredens
  • Soundtracks
  • Films/series
  • Archiefmateriaal
  • Nasynchronisatie

Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Belangrijk is dat je daadwerkelijk “speelt”. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op een vergoeding als je in een programma een interview hebt gegeven, een programma presenteert of meedoet aan een spelshow.

Voor welke zenders kun je claimen?

Onze verdeling van gelden vindt voor een deel plaats op basis van kijkcijfers die iets zeggen over de populariteit van het werk. Het is echter onhaalbaar om alle op Nederland gerichte tv-kanalen daarin te betrekken. Voor lang niet alle tv-kanalen is gedetailleerde data beschikbaar op basis waarvan wij vergoedingen kunnen verdelen. Daarom richt NORMA zich op de 10 grootste publieke en commerciële zenders, plus een wisselend aantal aanvullende zenders waarbij periodiek wordt gekeken of hierop nog aanpassingen mogelijk zijn op basis van content en marktaandeel. Voor regionale zenders kan dus niet worden geclaimd.

Onder de tien vaste publieke en commerciële zenders vallen:
– NPO 1, NPO 2, NPO 3, RTL 4, RLT 5, RTL 7, RTL 8, SBS 6, NET 5, Veronica

De aanvullende zenders voor 2015, 2016, 2017 en 2018 zijn:
– Nickelodeon, Disney Channel, Disney XD, Comedy Central, SBS9, RTL Z, RTL Lounge en RTL Crime