Nieuws

‘Samen weer door één deur’: Geschillencommissie Auteurscontractenrecht

Geplaatst op

Met de campagne ‘Samen weer door één deur’ worden de voordelen om gebruik te maken van de geschillencommissie auteurscontractenrecht voor zowel makers als exploitanten onder de aandacht gebracht.

Gedoe over vergoedingen, iedereen (auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten) kan ermee te maken krijgen. Nog vervelender is het wanneer u zich genoodzaakt voelt om naar de rechter te stappen. Niet alleen kost dat u doorgaans veel tijd en geld, een juridisch conflict kan bovendien de samenwerking ernstig beschadigen.

Wanneer u een contract heeft gesloten met een producent (of exploitant) over de exploitatie van uw naburige rechten en er ontstaat achteraf een meningsverschil over uw rechten, dan kunt u voortaan de gang naar de rechtbank voorkomen. Vanaf nu kunt u een beroep doen op de geschillencommissie auteurscontractenrecht om de problemen over uw contract op te lossen. Deze meningsverschillen kunnen gaan over: of het afgesproken honorarium redelijk (‘billijk’) is, ook met het oog op het succes van het werk, een gewenste beëindiging van het contract vanwege onvoldoende exploitatieresultaten of de aanpassing van onredelijke bepalingen in de overeenkomst.

De voordelen op een rij:

• Eenvoudig geregeld

• U betaalt slechts een geringe vergoeding*

• In handen van specialisten uit uw vakgebied

• Snel een (bindende) uitspraak

• Met oog voor uw zakelijke relatie

• Samen weer door een deur

Bekijk hier een kort filmpje waarin u in twee minuten meer weet over wat u kunt doen als u een klacht heeft en u de geschillencommissie auteurscontractenrecht wilt inschakelen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de geschillencommissie auteurscontractenrecht.

*Het klachtengeld bedraagt €150,-. Voor dit bedrag wordt zo nodig ook een deskundigenrapport opgemaakt of bemiddeld (mediation).